Παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κώστα Αρβανίτη, στη διάρκεια διαρθρωμένου διαλόγου με το Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, και συζήτησης για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιοχάνσον και τον νέο επικεφαλής της FRONTEX, Χανς Λέιτενς, εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού.
Θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το διαρκές έγκλημα στα νερά της Μεσογείου
«Όταν μια τραγωδία επαναλαμβάνεται διαρκώς, αυτό λέγεται έγκλημα. Και αυτό το έγκλημα έχει και υπογραφές, συγκεκριμένες πολιτικές υπογραφές». Μ’ αυτά τα λόγια στηλίτευσε ο Κώστας Αρβανίτης την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας να υπερασπιστεί την πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, μια πολιτική που προκαλεί πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Οι παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έγιναν στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την προώθηση του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» είχε αρχικά διαρθρωμένο διάλογο με τους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής. Ακολούθησε, στο επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης, συζήτηση για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιοχάνσον, τον νέο επικεφαλής της FRONTEX, Χανς Λέιτενς, εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού και τον Μάικλ Ο’Φλάερτυ, διευθυντή του Οργανισμού της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Μέσα σε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για την Ελληνική Κυβέρνηση με πλήθος Ευρωβουλευτών να στηλιτεύουν τη στάση των Ελληνικών Αρχών και να ζητούν επίμονα ανεξάρτητη έρευνα με πρωτοβουλία της Κομισιόν, ο Κώστας Αρβανίτης καυτηρίασε τις ευρωπαϊκές πολιτικές που γίνονται στην πράξη «χορηγοί» των κυκλωμάτων διακίνησης και αναπαράγουν τα αδιέξοδα που οδηγούν σε πολύνεκρες τραγωδίες, αλλά και την υποκρισία που τις συνοδεύει.
«Αν μας βλέπαν αυτοί οι 600-700 άνθρωποι από ψηλά, νομίζω ότι δεν θα ήταν πολύ ήσυχοι ότι θα βρουν το δίκιο τους. Κάνουμε μια συζήτηση πολύ γενική και επειδή έχουμε και την Επίτροπο και βεβαίως τον επικεφαλής της FRONTEX, θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις», σημείωσε απευθυνόμενος στην Επίτροπο Γιοχάνσον, από την οποία ζήτησε να αναλάβει η Κομισιόν δράση και να πάψει να κρύβεται πίσω από τις δικαιολογίες για θεσμικά κενά που δεν επιτρέπουν στην Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες για ανεξάρτητη έρευνα. Μάλιστα, θύμισε στην Επίτροπο και την πρόσφατη τραγωδία στα Κύθηρα «που χάσαμε 150 ανθρώπους πάλι εκεί, που φύγανε από την Τουρκία. Πάλι στα διεθνή ύδατα, πάλι δεν τους είδε η FRONTEX, πάλι δεν τους είδανε το ΝΑΤΟ, οι δορυφόροι;», είπε με έμφαση απευθυνόμενος στην Επίτροπο που σε όλες τις απαντήσεις της προς τα μέλη της Επιτροπής επέμεινε να «δείχνει» προς τις Ελληνικές Αρχές και τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη, επιχειρώντας να απαντήσει σε αιτιάσεις Ευρωβουλευτών άλλων χωρών που αμφισβήτησαν έντονα την αξιοπιστία των ερευνών που διεξάγονται από τις αρχές στη χώρα μας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και ο διάλογος με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς απαντώντας στην παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη κράτησε αποστάσεις από δηλώσεις Μηταράκη πως η ΕΕ με την πολιτική της ανταμοίβει όσους επιχειρούν το ταξίδι μέσω των δικτύων διακινητών, καθώς τους τοποθετεί σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας.
Στην εύλογη ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη, «φεύγει ένα σκάφος από την Αίγυπτο, με τους αθρώπους σαν σταφύλια. Δεν το είδε κανείς να το σταματήσει; Δεν λέω για τη μετανάστευση, λέω για το έγκλημα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Δεν το είδε κανείς απ’την Αίγυπτο, δεν συνεργαζόμαστε με αυτούς; Το ΝΑΤΟ, η ΦΡΟΝΤΕΞ; Έφυγε, πήγε στη Λιβύη. Εκεί πάλι δεν είδε κανείς αυτό το σκάφος, τους ανθρώπους σαν σταφύλια να τους σταματήσει;» ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε με αμηχανία, επικεντρώνοντας στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη: «Με ρωτάτε: Μα κανένας δεν το είδε; Ξέρω γω; Κι εγώ κάνω την ίδια ερώτηση. Αλλά δεν έχουμε στη Λιβύη έναν αξιόπιστο συνομιλητή με τον οποίον θα μπορούσαμε να βρούμε αυτές τις εταιρικές σχέσεις, τις win-win, που φτιάχουμε με όλους τους άλλους. (…) Χρειαζόμαστε να βρούμε μια δύναμη αξιοπιστίας μέσα στη Λιβύη που αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχει και το πληρώνουμε αυτό.»
Αποκαλυπτικά των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας όμως ήταν και τα όσα είπε ο Έλληνας Αντιπρόεδρος για την Τουρκία.
Μιλώντας για την κατάσταση στη Λιβύη επικέντρωσε στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα για να σημειώσει με έμφαση πως «στη Λιβύη δεν έχουμε έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Η Λιβύη δεν είναι ούτε Τυνησία, ούτε Μαρόκο, ούτε Τουρκία, ούτε Αλγερία. Η Λιβύη είναι αυτό που είναι», χαρακτηρίζοντας έμμεσα αξιόπιστο συνομιλητή της ΕΕ την Τουρκία.
«Έχω διαφορετκή άποψη για την Τουρκία κ. Επίτροπε. Η υπόθεση του Έβρου δεν μπορεί να κρυφτεί, ποιος έκανε push και τι παιχνίδι παιζόταν εκεί. Και δευτερον: μην ξεχνάτε το ναυάγιο στα Κύθηρα, από τη Σμύρνη φεύγουν τα ιστιοπλοϊκά. Συμβαλλόμενη χώρα! Ο τουρκικός στόλος, η FRONTEX, δεν βλέπει καθόλου τα ιστιοπλοϊκά που σκάνε στα βράχια των Kυθήρων;» ήταν η απάντηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που για μια ακόμη φορά μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέδειξε τις ευθύνες της γειτονικής χώρας αλλά και την υποκριτική στάση της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας.
Απαντώντας ο Μαργαρίτης Σχοινάς παραδέχτηκε ουσιαστικά πως καμία πρόθεση δεν έχει η τρέχουσα ηγεσία της ΕΕ να ασκήσει πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις στη γειτονική χώρα, και πως αρκείται σε ευχολόγια για… εποικοδομητική στάση του πρόσφατα επανεκλεγέντος Ερντογάν: «Στην Τουρκία έχουμε συνομιλητή, έχουμε κάποιο σύστημα εξουσίας με το οποίο μπορούμε να συνδιαλαγούμε, ελπίζω ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα πρυτανεύσει αυτή η θέληση συνεργασίας και θα κάνουμε πράγματα ακόμα καλύτερα».
Όλα αυτά ενώ λίγα δευτερόλεπτα πριν είχε στηλιτεύσει την υπόθεση του Έβρου με σκληρή γλώσσα: «Στον Έβρο δεν ήταν τα πράγματα απλά. Δεν ήταν ένα μεταναστευτικό φαινόμενο. Ήταν 20.000 δυστυχισμένο άνθρωποι οι οποίοι τους βάλανε σε λεωφορεία πληρωμένα λεωφορεία, τους φέρανε στον Έβρο και τους είπαν, ξέρετε, από εδώ πάτε στο Μόναχο, αυτή η πόρτα ανοίγει και θα είστε αύριο στο Μόναχο. Ε, αυτό δεν είναι μεταναστευτικό φαινόμενο, αυτό είναι εργαλειοποίηση, αυτό είναι «επιτίθεμαι εκμεταλλευόμενος τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη απόγνωση», είπε με έμφαση, αποφεύγοντας ωστόσο να χρησιμοποιήσει την ορολογία περί «ασύμμετρης απειλής» και «υβριδικού πολέμου» που κατά κόρον είχε χρησιμοποιήσει τότε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπερθεματίζοντας από την άλλη για την ανάγκη νόμιμων μεταναστευτικών διόδων.
Και στις δύο συζητήσεις έντονη ήταν η ενόχληση των Ευρωβουλευτών για την απουσία απαντήσεων σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου, τις αντιφάσεις της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας αλλά και τη διγλωσσία των παριστάμενων Επιτρόπων, ενώ ο επικεφαλής του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα Ο’Φλάερτυ σημείωσε πως καλύπτονται τυπικά όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει μια διεθνής έρευνα.
Μάλιστα, ο Κώστας Αρβανίτης στη διάρκεια παρέμβασής του αναρωτήθηκε με ένταση «Θέλω να σας ρωτήσω, ακολουθήθηκε το ναυτικό δίκαιο και χάσαμε 650 ανθρώπους; Αυτή είναι η ερώτηση. Ποιος δεν έκανε τη δουλειά του εκεί; Πείτε μας συγκεκριμένα πράγματα!»